Het is de schrik van iedere machinist van een graafmachine… een collega die onverwacht in zijn dode hoek opduikt. Maar hoe voorkom je dit gevaarlijke gedrag? En hoe dring je door tot deze collega? De interactieve toolbox biedt uitkomst.

De KVGM-afdeling van Geerdink en Enigma werken – samen met TNO – aan de tweede generatie toolboxen. De eerste resultaten zijn verwerkt in onderstaande interactieve toolbox.

Tijdens deze interactieve toolbox is de werksituatie nagebootst. Medewerkers ondergaan in een veilige proefopstelling het gevaar en bespreken hun ervaringen naderhand. Zo vergroten we de kans dat zij in de praktijk veilig gedrag vertonen. De collega – die normaal in de buurt van de graafmachine werkt – gaat op de stoel van de chauffeur zitten. Andere collega’s gaan in de buurt van de graafmachine staan. Wie zie je vanuit de cabine? En dat is schrikken. De collega ervaart nu zelf hoe slecht het zicht is vanuit de cabine.  Naderhand wordt met elkaar gediscussieerd en interactie uitgelokt. Deze leerervaring zorgt voor een herinnering die hem nog lang bijblijft.

We blijven de interactieve toolbox verder doorontwikkelen, samen met TNO. Via onze social media kanalen en onze website houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.